Motivasyon

Mayıs 18, 2025

Bugünlerde işletmeler çalışan motivasyonunun ne kadar önemli olduğundan bahsediyorlar. Peki motivasyon yeni fark edilen bir olgumu?

Motivasyon hemen her dönem iş sonuçlarının verimli olması; işletmelerin kısa ve orta vadeli hedeflerine zamanında ulaşmaları konusunda önemli bir araç olmuştur.

Motivasyon kelimesi Latince “movere”, yani “hareket ettirme, hareketlendirme” kelimesinden gelmektedir. Motivasyon, istekleri, arzuları, ihtiyaçları, dürtüleri ve ilgileri kapsayan genel bir kavramdır. Motivasyonu kısaca : bireyi, hedefe ulaşmak için kendi arzu ve isteği ile harekete geçiren güç-güdü olarak tanımlayabiliriz.

Bireylerin potansiyellerini eğitim ve yetenenek seviyeleri, performanslarını ise moral ve motivasyon seviyeleri belirler. Çalışanın yüksek performans üretebilmesi motive olmasına bağlıdır. Motivasyon, başarı için şarttır ama tek başına yeterli değildir   Aldığımız eğitimlerden öğrendiklerimiz, deneyimlerimiz, becerilerimizle hedeflerimize ulaşmak, hayatta başarılı olmak için ne yapmamız gerektiğini biliriz ama çoğu zaman harekete geçmeyiz. Yapabileceklerimizi yaptığımızda, hedeflerimize ulaştığımızda neler elde edeceğimizi bildiğimiz halde “yapmamız gerekenleri yapmak” için harekete geçmeyiz. Anadolu deyimiyle “üzerine ölü toprağı serpilmiş” gibi miskinlik yapmayı tercih ederiz. Peki bu ataletten kurtulmanın yolu nedir? – “MOTİVE OLMAK”.

Düşünceleri yaşama geçirme isteği en az bu düşünceler kadar önemlidir. Başarılı insanların başarı öykülerini incelediğimizde, tutkulu bir amaç belirleyerek motive olduklarını görürüz. Başarılı olmak isteniyorsa öncelikle bir hedefin-amacın belirlenmiş olması gerekir. Birey, bu hedefler doğrultusunda nelere ihtiyacı olduğunu belirleyerek hedeflere ulaşmaya çalışır.  Yani, hedef belirlendikten sonra bir eylem planına ihtiyaç vardır. Bir plan olmadan hedefe ulaşmak için nelere ihtiyacımız olduğu ortaya konulamaz.

Hedef-Amaç belirlendikten sonra, eylem planının oluşturulması yani stratejinin belirlenmesi sonrasında üçüncü adım yılmadan, hedefe doğru yolculuk etmektir. Başarısız adımlar sonrasında değerlendirmeler yapıp yeni yöntemler geliştirerek mücadeleye devam etmek gerekir.

Motive olmak kendi “iç gücümüzü” ortaya çıkartmamızı hedefe ulaşmaya giden yolda yılmadan mücadele etmemizi sağlar. Neler yapabileceğimizi denemeden asla bilemeyiz.

İşletmelerde yöneticiler motivasyon konusuyla ilgilenmek zorundadır. Yöneticilerin başarılı olması için tüm çalışanların, amaç ve hedefler doğrultusunda çalışmalarına; bilgi, yetenek ve güçlerini tam olarak bu doğrultuda harcamalarına bağlıdır. Motive olmayan personelin performans göstermesi beklenmemelidir. Bu nedenle yöneticilerin çalışanları hedef belirleme süreçlerine dahil etmesi, çalışanların fikirlerini sorması, önerilerini alması ve değerlendirmesi önem kazanmaktadır.

Çalışanların ve yöneticilerin motivasyon kaynaklarını bilmek ve hedeflerin ortak belirlenmesi, tüm çalışanların hedef belirleme süreçlerine dahil edilmesi hedeflerin içselleştirilmesi ve sahiplenilmesini sağlarken; Ortak hedefe ulaşma konusunda bireylerin motive olmasını-harekete geçmesini sağlayacaktır.

Leave a Comment